Friday, October 23, 2009

BICARA ADAPTASI DI BLOG TONTONFILEM (FADZ)

Beberapa minggu lalu saya ke majlis pelancaran Buku Untuk Filem ESTET di Istana Budaya. Buku itu dilancarkan untuk mempromosi filem terbaru Mamat Khalid, ESTET yang bakal berada di pawagam hujung tahun ini. Buku terbitan Matahari Books dan Naga VXS Sdn Bhd itu diselenggarakan oleh Ajami Hashim (saya sudah baca tetapi belum sempat ulas. Tungguuuuu….)
Dalam ramai-ramai tetamu yang hadir, saya berkenalan dengan seorang blogger pengulas filem, Fadz (tontonfilem.blogspot.com)
Setelah mengetahui bahawa saya pernah mengadaptasi novel Tangisan Bulan Madu ke drama bersiri televisyen, dia terus berminat mewawancara saya. Tentu sekali tentang senario adaptasi novel atau cerpen ke drama atau filem di negara kita. Ikuti wawancara berkenaan melalui blognya : http://www.tontonfilem.blogspot.com

6 comments:

Ajami Hashim said...

bagusss!

selalu dah saya bagitau kepada kawan2 blogger yg hadir ke mana2 event prev filem etc.. selain berhibur ialah:

networking! networking! networking!

saya suka korang dah kenal2 :-)

Maizura Mohd Ederis said...

Tks Ajami. Sebelum ni ada baca tontonfilem.blogspot tapi tengok mukanya tak cam sebab gambar kat blog dengan kat luar tak sama.

fadz said...

Haaa, tak sama? mana boleh? yg mana lagi kiut? uhuhhuhuhuuh, ni gamaknya saya dah gemuk ni..

Maizura Mohd Ederis said...

Fadz, sama-sama kiut kot...

Bukan Sepet said...

Waahhh...

interview bagai... popular dah kak long...

Tumpang bangga! haha.

Zali Ariff said...

Assalamu`laikum w.b.t...

Wah..tahniah..Kak Mai..udah maju ke depan he..he..

Saya setuju dengan pandangan bahawa Nur Kasih mendapat pasukan yang baik - yang penting terajunya buat keputusan macam mana. Pengalaman saya he..he...bukan satu dua naskah yang punyalah cantik kat skrip dan `visual' kita (penulis skrip) jadi hempeh...kat layar tv...

tu yang sayang sangat kalau ada idea yang cun nak dikorbankan kepada pasukan `hancus'...

kak ada ada lubang lain selain dari media skrip - apa kata dinovelkan saja yang cun-melecun tu....

tapi yelah hidup kan...kadang idea tu datang sebab projek tu orang suruh buat - dah bayar...he..he..apakan daya...

apa pun..yakinlah dengan allah...banyakkan berserah padanya...saya anjurkan al-ikhlas..niat kumpul...dapatkan barang 100,000 (dalam 2-3 minggu/bulan)..pastu up ke 400,000..insya allah..hati itu lebih tenang dan betapa penipuan orang lain itu tidak mampu menjejaskan kita dunia akhirat....

basic-basic pun orang tua pesan buat 1000x sehari insya`allah lega...dan ter`bela' (bela cam beladiri) bulan bela cam pelihara tau...

miss ur writing.... zali ariff