Friday, February 18, 2011

ANUGERAH SERI ANGKASA MUNCUL KEMBALI

Setelah empat tahun menyepi, Anugerah Seri Angkasa muncul kembali pada tahun ini. Anugerah ini anjuran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dengan mendapat sokongan dan penyertaan kesemua stesyen televisyen tempatan. Ia diberi kepada rancangan yang tersiar di semua saluran TV kita sejak awal sehingga pertengahan tahun 2010.
Kehadiran semula majlis ini memang dinanti-nantikan oleh karyawan seni tempatan. Memandangkan anugerah ini diberi berdasarkan penjurian profesional sepenuhnya, tentu lah ia dianggap lebih berwibawa berbanding anugerah lain yang dianjurkan oleh stesyen TV lain.
Selamat maju jaya diucapkan kepada para penulis yang tercalon dalam kategori Skrip Drama TV terbaik. Mereka adalah :
Sebelum Akhirat – Jumal Yunus (TV3); Denai Berbisik – Danial (Astro Prima); Anak-Anak Lorong – Mohd Rohizan Ramli (Astro Prima); Bebayang Fitri – A Wahid Nasir (RTM TV2); Perempuan – Siti Jasmina Ibrahim (RTM TV2)
Sebagai penulis drama rantaian, tentu lah saya tercari-cari kategori untuk Drama Rantaian. Malangnya, tiada kategori berkenaan. Manakala drama rantaian ’Apa Dosa Ku’ telah dicalonkan dalam kategori drama terbaik bersama-sama calon drama telemovie yang lain. Ini bermakna format anugerah ini telah merangkumkan drama telemovie dan drama rantaian untuk bersaing dalam kategori yang sama.
Senarai penuh calon-calonnya boleh di baca dalam :
http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=527786&extra=&page=1

No comments: