Tuesday, September 27, 2011

PRESIDEN SWAM DIGANTUNG..!!

Sebelum Ramadan lepas, tercetus konflik di dalam Persatuan Penulis Skrin Malaysia yang dikenali sebagai SWAM [Screen Writers Guild of Malaysia]. Berpunca daripada tuduhan pecah amanah ke atas Presidennya, Ismail Ahmad dan Timbalannya, Wazata Zain.
Bagaimanapun, krisis itu berakhir dengan Mesyuarat Agung Khas pada Sabtu lepas, 24 September 2011. Mesyuarat yang dihadiri 46 ahli itu memutuskan bahawa Presiden dan Timbalannya telah bersalah. Dan hukumannya adalah menggantung keahlian mereka sehingga ke Mesyuarat Agung yang akan datang - dijadualkan pada awal tahun 2013.
Berikutan itu, kedua tokoh ini tidak layak lagi memegang jawatan tertinggi, lalu digantikan oleh saudara Jamil Mutalib dan Martias Mohd Ali. Selain itu, Setiausaha Kehormat, Dato' Seri Zaienal Abidin Omar dan Penolongnya, Mokhzan Ali, turut meletak jawatan secara sukarela. Kekosongan ini diisi oleh Shaari Wahab dan Asiah Mion.
Justeru, kepada barisan kepimpinan SWAM, sila perhatikan perkataan GUILD pada nama SWAM dan kembalikan peranannya sebagaimana namanya itu.
Semoga SWAM pada hari ini, tidak lagi menjadi 'SUAM-SUAM KUKU' seperti sebelum ini.

1 comment:

Anonymous said...

mana 'janji dan rawi' yang mengatakan semua ajk akan meletak jawatan. Adakah ini angan-angan di cell terakhir atau provokasi mahukan 'gabungan' turun berperang.?

Penchinta Ruang Gelap.