Friday, May 25, 2012

TENTANG INTEGRITI


Petang ini, Jumaat, 25 Mei, InsyaAllah saya ke Institut Integriti Malaysia [IIM] untuk  Sesi Dialog Bersama Bloggers. Niat IIM semoga para blogger turut menyampaikan mesej tentang integriti.  Seramai 20 blogger dijangka hadir, kebanyakannya  dari bidang politik, isu semasa, sosial dan keagamaan.  Harap usaha ini ada manafaatnya dan mampu menyumbang sesuatu walaupun sedikit.

Integriti berasal dari perkataan Latin. Ia bermaksud satu tindakan menyeluruh yang berkaitan dengan kejujuran seseorang. Tindak tanduk orang yang berintegriti adalah selaras dengan prinsip moral , etika dan undang-undang.  

Tentang  integriti dalam industri  penyiaran televisyen, memang banyak yang boleh dikongsi berdasarkan pengalaman aktif dalam bidang ini. Namun, untuk kali ini cukup lah dengan merujuk tulisan blogger Syed Azidi [Blog Kickdefella] tentang   ‘orang nombor dua’ kepada pemilik Astro. Ini pautannya :


Terima kasih kepada sahabat saya, Nor Faznita Mohd Nor yang mula-mula meletakkan pautan kepada entri blog berkenaan di laman FB, Gabungan Bebas Penulis Skrin Malaysia.

Akhir kata, terus menulis walau apa pun rintangannya....

2 comments:

Siti Azira Abd Aziz said...

Terima kasih kak kerana menyokong kami. - Azira IIM

Maizura Mohd Ederis said...

Sama-sama, Azira.