Monday, September 29, 2014

ADAPTASI NOVEL YA MAULANA & CAHAYA DI HUJUNG NYAWA KE LAYAR KACA

Demam adaptasi novel ke televisyen dan filem  masih belum 'kebah' nampaknya.  Drama yang diangkat dari novel tempatan semakin  membanjiri kaca televisyen dan panggung wayang.

Saya sendiri baru selesai mengangkat sebuah novel Islami terbitan Karya Seni Sdn Bhd, bertajuk Ya Maulana ke TV Al-Hijrah. Novel ini adalah hasil karya Hana Ilhami (juga penulis Perempuan Lindungan Kaabah). Pengambaran sudah bernula di sekitar negeri Melaka. Skrip ditulis bersama dengan Zuli Ismail dan Eja Lorena. Pelakon utama, Zahiril Adzim dan Shiera Aiyob. Pengarahnya, Keoi Haji Khalid,  manakala penerbitnya, Global Station Sdn Bhd.

Waktu yang sama, saya menghasilkan skrip drama bersiri 30 episod daripada novel karya sendiri pula, berjudul Cahaya Di Hujung Nyawa terbitan Creative Enterprise Sdn Bhd. Skrip ditulis bersama dengan Fairul Nizam Ablah, Nazri Anuar dan Azmy Ariff. Pelakonnya terdiri daripada Razali Hussain, Farah Dhiya, Jalaludin Hassan, Shahrolnizam, Omar Abdullah, Azza AF dan Man Belon (Raja Lawak). Pengarahnya, Muhibudin Ahmad manakala penerbit, Kota Rentang Sdn Bhd.

Keduanya mungkin bersiaran mulai November ini di TV Al-HIJRAH (Astro 114) dan HYPP TV SENSASI (Unifi 116) … Tunggu makluman lanjut, ya!!


No comments: