Tuesday, July 26, 2016

PRESTASI FILEM MALAYSIA DI PERTENGAHAN 2016

Sudah agak lama saya tidak menyentuh tentang filem tempatan kecuali baru-baru ini tentang Jebat The Movie terbitan Astro.  Setelah memasuki suku ketiga, saya terpanggil untuk melihat prestasi filem tempatan dalam suku pertama dan suku kedua. Bagaimanapun, saya tidak dapat menyentuh tentang kualiti kerana belum menonton sebahagian besar daripadanya. Saya hanya sempat menonton dua buah filem iaitu Warna Cinta Impian dan Redha. 

Sudah menjadi kecenderungan di Malaysia, kutipan tiket menjadi kayu pengukur kejayaan sesebuah filem. Kecenderungan ini tidak lah wajar. Filem perlu dilihat lebih daripada aspek pulangan kewangannya. Bagaimanapun, tidak dinafikan bahawa RM juga penting untuk menjamin 'survival' filem tempatan di pawagam.

Dari aspek kutipan tiket, filem tempatan sangat memberangsangkan dalam suku pertama 2016 apabila Ola Bola dan Boboiboy mengutip RM15 juta lebih manakala Munafik, RM17 juta lebih. Mat Moto juga boleh tahan apabila membuka tirai dengan RM4 juta lebih. Ini seakan lonjakan daripada Polis Evo (RM17 juta) pada tahun lepas dan memberikan harapan kepada para penggiat filem tempatan.

Bagaimanapun, harapan punah dalam suku kedua. Kutipan tiket merudum seteruk-teruknya. Malahan ada yang hanya mengutip RM1,900! Filem-filem berbahasa Cina (Mandarin dan Kantonis) yang pernah mendapat kutipan tinggi pada tahun  2013 dan 2014 (rata-rata mampu mencecah antara RM1 juta lebih sehingga RM4 juta lebih) turut merudum kepada ratusan ribu sahaja pada tahun ini. Paling teruk, RM6,000.

Apa pun, jangan terus lemah semangat! Mari lah kita sandarkan harapan pada filem-filem yang akan mewarnai suku ketiga tahun ini. Antaranya, Dukun Doktor Dani, Temuan Takdir, Kampung Drift dan Kanang Anak Langkau. 

Dukun Doktor Dani arahan Sabri Yunus akan memulakan tayangan pada 28 Julai ini (Khamis) di seluruh Malaysia. Tayangan perdana berlangsung semalam dan menampilkan pelakon-pelakon seperti Fasha Sandha, Taufik Batisah, Rasya Risroze, Amirul Affendi, Khatijah Tan, Sani Sudin dan ramai lagi. Filem terbitan Astro Shaw ini turut menampilkan Sabri Yunus sebagai pelakon dan pelawak kesayangan ramai, arwah Yus Edoo yang telah pun kembali ke rahmatullah pada tahun lalu (al-Fatihah).

Akhir kata, semoga filem kita terus bernafas dengan udara yang segar dan RM yang berkepuk-kepuk selepas ini, ya!

Sumber : laman sesawang Finas.

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)