Friday, January 7, 2011

TAKUT SIKSA KUBUR, BUKAN 'HANTU KUBUR'

Apabila Kak Norma Hashim dari Penjara Sungai Buloh melontarkan idea berkaitan siksa kubur, saya terus berminat. Tidak sangka, dalam banyak-banyak idea yang dilontarkan kepada pengarah merangkap penerbit, Kabir Bhatia, beliau juga tertarik pada idea ini.
Bagi saya, yang perlu ditakuti bukan lah hantu kubur, tetapi siksa kubur. Kerana siksa kubur itu adalah benar.
Setelah beberapa bulan, Astro Prima [Saluran 105] memberi lampu hijau kepada idea ini untuk dilaksanakan. Telemovie sepanjang 85 minit akan memaparkan sebahagian kecil daripada gambaran siksa kubur - sebagaimana di dalam hadis-hadis sahih. Bagaimanapun, ia akan dibuat dengan bajet terhad, tanpa melibatkan kesan Computer Generated Image [CGI] dan diarahkan Faisal Ishak.
Perbincangan dengan tenaga kerja dari Filmscape Sdn Bhd telah memberi sedikit pencerahan. Tanpa CGI dan bajet rendah, kemunculan ular dihadkan kepada satu dua babak sahaja. Malaikat Munkar dan Nakir pula, setakat ini hanya dalam bentuk ’bayang’. Faisal turut memikirkan gerakan kamera [POV] sebagai Malaikat. Apa pun, ia tertakluk kepada pihak penapisan jua, akhirnya.
Kisah ini bermula selepas tujuh langkah manusia meninggalkan pusara yang tersimpan mayat seorang isteri yang telah berzina dengan lelaki lain..

No comments: